tiistai 28. maaliskuuta 2023

.

Kellotapulin tervaus sujui kauniissa säässä

Kellotapulin korkeuksista maisema näyttää tällaiselta. Kuva Hattulan Rakennus ja Kattotyö.

 

Aurinkoisina alkuviikon päivinä viime viikolla Ruokolahden kellotapuli sai pintaansa uuden tervauksen. Seurakunta oli varannut tälle vuodelle  määrärahan tervausta varten. Työn suoritti Hattulan Rakennus ja Kattotyö -niminen yritys Lepaalta. Ammattilaiset saapuivat paikalle maanantaina ja laittoivat työt käyntiin, tiistaina oli tehtävä pitkä päivä, sillä torstaiksi oli luvattu vesisadetta. Keskiviikkona iltapäivällä tervaus oli jo tehty, jäljellä oli viimeistelytöitä ja suojausta.

Työn touhussa tapulia tervaamassa olivat isä Sampo Hanhivaara ja poika Santtu Heinonen apunaan Reimo Laadre. Yrityksellä on 40 vuoden kokemus rakennusten tervauksista. Vanhoihin rakennuksiin he ovat jo vuosien ajan tehneet maalauksia ja tervauksia muun muassa Seurasaaressa ja Suomenlinnassa. Sampo Heinonen kertoo olleensa isänsä matkassa tervaustyömailla nuoresta pojasta lähtien. Moni historiallinen paikka on ehtinyt vuosien saatossa tulla tutuksi. Ruokolahdella urakoitsijat eivät olleet aikaisemmin käyneet, mutta kirkonmäki nähtävyyksineen vaikutti kiinnostavalta.
 - On ollut hienoa saada olla mukana historiallisten rakennusten kunnostamisessa, totesi Santtu Heinonen.

Iloinen löytö oli aivan tapulin tuntumassa oleva Simo Häyhän hauta. Tästä löydöstä oli heti ilmoitettava asiaa harrastavalle kaverille. Tarkoitus oli tutustua kirkonmäkeen ja sen nähtävyyksiin tervauksen kuivausta odotellessa. Kolmen päivän urakan ajaksi mukava majapaikka löytyi Kesärannan Lomamajalta Äitsaaresta.Pitkään alalla toiminut Santtu Heinonen kiitteli seurakunnan hankkiman tervan laatua. - Ensiluokkaista, totesi Heinonen. Kunnollinen terva on valmistettu kokonaan mäntypuusta. Laatuun vaikuttaa myös valmistustapa. Tervaa tehdään vanhalla hautatervamenetelmällä sekä säiliössä polttamalla.

Kun tervaus oli vielä tuoretta, näytti se hyvin tummalta ja kiiltävältä. Heinonen tiesi kuitenkin kokemuksesta kertoa, että muutamassa päivässä terva vetäytyy puun sisään ja väri vaalenee. Kuitenkin terva suojaa puuta, vaikkei se enää näy päälle päin kiiltävältä. Tapulin paanut ovat tervaajien mukaan hyvässä kunnossa.

Hattulan Rakennus ja Kattotyön miehet käyttivät apunaan henkilönostinta, joka riitti nostamaan tarpeeksi korkealle. Tapuli tervattiin ensin ruiskuttamalla ja sitten vielä pensselin avulla käytiin läpi tarvittavat kohdat.

Yrityksen seuraava työmaa on Orivedellä sijaitsevan Eräjärven kirkon katon osittainen tervaus.

Airi Ruokonen