tiistai 31. tammikuuta 2023

.

Ruokolahden Eukkoja kirkonmäellä -maalaus valmistui 130 vuotta sitten

 

Vuonna 1854 syntynyt taiteilija Albert Edelfelt vieraili Ruokolahdella heinäkuussa 1887. Edelfeltin sanotaan olleen oman aikakautensa tunnetuin suomalainen ja että hän hallitsi kuutta eri kieltä. Edelfelt monien taiteilijoiden tavoin vietti useita vuosia Pariisissa, jonka ilmapiiri oli suosiollinen taiteen tekemiselle. Maalauksia syntyi, muun muassa Luxemburgin puistossa ja Blanka syntyivät Pariisin vuosina. 

Taiteilija kaipasi kuitenkin jotain muuta, jotain syvällisempää, kenties jotain suomalaisempaa. Hän sai valtiolta tilaustyön suomalaisesta aiheesta vuonna 1885. Taiteilija palasi kotimaahan. Tarkoitus oli matkustaa Kainuuseen, mutta matkanteko jäi, oli muita keskeneräisiä teoksia tehtävänä.

Elli Jäppisen vieraaksi Jäppilänniemeen

Kaksi vuotta myöhemmin Edelfelt saapui Imatrankoskelle ja sieltä edelleen Jäppilänniemeen Elli Jäppisen kotiin. Tiettävästi taitelija tunsi kansanparantaja Elli Jäppisen entuudestaan. Ellillä oli laaja tuttavapiiri ja hän lupasi hankkia malleja taiteilijan tarpeisiin niin paljon kuin tämä tahtoi.

Edelfeltin kolmas matkapäivä oli sunnuntai. Edelfelt ja Elli lähtivät Ruokolahden kirkolle ajan tavan mukaisesti kirkkoveneellä. Kirkonmäeltä taiteilija löysi kansanihmisiä, joita hän halusi kuvata. Juuri tällaista hän lienee ollut etsimässä. Silmien edessä olivat luontevat tyypit ja värikkäät mallit.

Ruokolahdella kaksi jäljennöstä

Ruokolahdella ollessaan taitelija luonnosteli malleja, heidän eleitään, ilmeitään sekä kansanomaisia asuja, joita tuolloin vielä käytettiin. Syntyi eukkotaulun aihe, jota ei ollut etukäteen suunniteltu. Edelfelt ymmärsi rahvaan ihmisiä, heidän sieluaan, vaikka olikin itse aatelista sukua.

Albert Edelfelt teki aiheesta luonnoksia Ruokolahdella ollessaan. Hän lainasi paikallisten naisten vaatteita ja ne puettiin malleina olleiden haikkolaisten naisten ylle. Taulu valmistui Haikossa saman vuoden syksyllä. Valtiolta saatu tilaus tuli täytettyä määräaikaan mennessä.

Taulussa kerrotaan kuvatun tunnettuja ruokolahtelaisia naisia, joita oli tullut kirkolle eri puolilta pitäjää. Perimätietoja on kulkenut kertomuksia, ketä eukkoja istui vaihtamassa kuulumisia. Taulu, jolle taitelija antoi nimeksi Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä, painu vuosikymmeniksi unholaan. Ruokolahtelaiset taiteenystävät Eino Pätilän johdolla ryhtyivät puuhaamaan taulusta jäljennöstä sen syntypaikalle. Vuonna 1947 valmistui Alli von Boehnin jäljennös, joka on sijoitettu kunnantalon valtuustosaliin. Toinen jäljennös valmistui viisitoista vuotta myöhemmin ja on Ruokolahti-Seuran omistuksessa. Se on kesän aikana kotiseutumuseossa ja talvisin kirjasto Suovillassa.

Jäljennöksen hankkiminen sysäsi liikkeelle myös kotiseutuyhdistyksen perustamisen, jota oli suunniteltu jo aikaisemmin. Vuosia kestänyt sota sotki suunnitelmat ja kotiseututyö jäi taka-alalle. Taulun jäljennöksen saaminen kotikuntaan innosti paikallisia ja samana syksynä syntyi Ruokolahti-Seura, joka tänä vuonna täyttää 70 vuotta.

Airi Ruokonen