sunnuntai 29. marraskuuta 2020

.

Työpaikkana talli, asiakkaina hevoset

Laura Torvinen tarvitsee työssään kengitysseppänä sekä eläimenlukutaitoa että ihan fyysistä voimaa. Innostus kengittäjän työhön heräsi omien hevosten myötä.
Jukajärvellä asuva Laura Torvinen ei sonnustaudu työpäivää varten jakkupukuun. Työssään kengitysseppänä hän tarvitsee aivan toisenlaiset varusteet.
- Tähän työhön tarvitaan erityisesti kykyä lukea hevosta, sanoo Torvinen. Hänen mielestään jokainen voi oppia ammattiin kuuluvat sepän hommat, mutta hevosenlukutaitoa ei voi oppia, se pitää olla ihmisellä luonnostaan. Torvisen mukaan työ vaatii myös fyysistä voimaa ja tervettä selkää.
- Pitkiä hermoja kysytään myös usein, sanoo Torvinen.


Innostus kengittäjän työhön heräsi Laura Torvisen omien hevosten myötä. Hyvää kengittäjää oli hankala saada, vallitsi suorastaan kengittäjäpula. Kengityshomma osoittautui niin mielenkiintoiseksi työksi, että Torvinen lähti opiskelemaan kengittäjän ammattitutkintoa Kiuruvedelle.
- Halusin opetella asiat oikein. Jokainen hevonen on yksilö, joten hommaan vaaditaan taitoa, kertoo Laura Torvinen.
Ensin alkeis- ja peruskurssit kengittäjän työstä ja perään ammattitutkinto kesti opiskella noin pari vuotta. Opiskelu suoritettiin monimuotokoulutuksena, osaksi etänä. Laura Torvinen halusi myös päästä hyvän kengittäjän oppiin, joten hän ajoi välillä Helsinkiin kokeneen kengittäjän, Jaakko Granströmin oppitytöksi.
Viimeisen näytön Torvinen suoritti viime kesänä ja sai näin kengityssepän paperit kouraan.

Valmistumisen jälkeen Laura Torvisella on riittänyt töitä. Puuautokuskin työn hän lopetti jokin aika sitten ja siirtyi töihin aviomiehensä Petri Torvisen metsäkoneyritykseen. Pari päivää viikossa Torvinen tekee kengittäjän töitä ja muuten ajaa metsäkonetta.
- Kengittäjän töitä riittäisi niin paljon kun jaksaa tehdä, kertoo Torvinen.

Omia hevosia Laura Torvisella on tällä hetkellä kaksi, suomenhevonen ja tanskalainen puoliverinen. Kummatkin hevoset asuvat muualla kuin kotona, mutta Torvisella on onneksi aikaa välillä myös ratsastaa. Kotona Jukajärvellä osan ajasta vievät neljä alaskanmalamuuttipoikaa. Niiden kanssa Torviset harrastavat vetokoirahommia.
- Myös energisten ja haastavien koirien kanssa eläintenlukutaito on tarpeen, kertoo Laura Torvinen.

Kengittäjän ammattitaitoa Laura Torvinen kehittää Suomen Kengitysseppäyhdistyksen kursseilla, joissa on välillä opettajia Yhdysvalloista saakka.
- Haluan kehittyä kengittäjänä ja kehittää ammattitaitoani. Ajattelen, että kouluttautuminen on samalla myös asiakkaankin etu, kertoo Torvinen.

Tämän hetkinen koronavirustilanne ei onneksi näy vielä kengittäjän työssä.
- Jos olisi kyse jostain hevostaudista, olisi tilanne ihan erilainen. Vielä ei yksikään ole perunut kengitystä koronan takia, kertoo kengittäjä Laura Torvinen

Sanna Äikää