sunnuntai 29. marraskuuta 2020

.

Me kaikki voimme vaikuttaa

 

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Päivittäin saamme lukea lehdistöstä sadoista uusista koronaviruksen aiheuttamista kuolemista Italiassa ja muualla maailmassa. Ensimmäisestä viruksen aiheuttamasta kuolemasta uutisoitiin viime viikonloppuna Suomessa. On vain ajan kysymys, koska seuraava tapahtuu. Kysymys on vakavasta uhasta Suomelle ja nykytilanteessa on perusteltua puhua rauhan ajan pahimmasta kriisistä.
Ihmisiä ei pitäisi pelotella. Kunnanjohtajana minulla on erityinen vastuu vastuullisesta viestinnästä. Turhaa paniikin lietsomista on syytä välttää. Koronaviruksen aiheuttamat kuolemat, muu kärsimys ja sen tuomat uhat eivät kuitenkaan katoa mihinkään, vaikka kuinka yrittäisin vakuuttaa asioiden olevan kunnossa ja kaiken järjestyvän parhain päin.

 


Ruokolahdella tilanne on toistaiseksi hyvä ja hallinnassa. Minun tiedossani ei ole yhtään tartuntaa kunnan alueelta. Yhteensä koko Etelä-Karjalassa on todettu kuusi varmistettua tartuntaa. Maakunnan luvut vaikuttavat pieniltä, mutta ne eivät kerro koko totuutta.
Jo olemassa olevan tutkimustiedon mukaan merkittävä osa koronavirustartunnoista on levinnyt oireettomilta henkilöiltä. Moni tartunnan saanut ei edes tiedä sairastavansa. Kukaan meistä ei voi täysin varmaksi tietää, tartuttavatko omat lähikontaktit tautia eteenpäin. Juuri sen vuoksi presidentti Sauli Niinistön mainitseman fyysisen etäisyyden ottaminen ystäviin ja muihin ihmisiin on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.
Me ruokolahtelaiset olemme onnistuneet kohtalaisen hyvin viranomaisten antamien ohjeiden noudattamisessa. Valitettavasti olen silti havainnut huolimatonta toimintaa julkisilla paikoilla liikkuessani. Edelleen yksittäiset henkilöt eivät ota viranomaisten ohjeita riittävän vakavasti. Viimeksi toissa päivänä vanhempi herrasmies uhosi minulle Alppimajan parkkipaikalla, ettei välitä koronaviruksen tarttumisesta itseensä.
Suomi on hyvinvointivaltio. Yksi hyvinvointivaltion perusteista on, että kaikista pidetään huolta yhdenvertaisesti. Tämä koskee erityisesti sairaanhoitoa. Nekin ihmiset, jotka eivät enää välitä omasta terveydestään hoidetaan kuntoon - tositilanteessa myös se vanhempi herrasmies Alppimajan parkkipaikalta.
Koska koronavirustartuntojen leviämistä ei voi enää täysin estää, on äärimmäisen tärkeää, että tartuntojen leviämistä hidastetaan niin hyvin kuin mahdollista. Hidastamisella mahdollistetaan kaikkien sairastuneiden hyvä hoitaminen. Jos tartuntoja tulee enemmän ja nopeasti, riskinä on sairaanhoidon ylikuormittuminen ja järjestelmän romahtaminen.
Minä uskon ja toivon, että meistä jokainen pystyy muuttamaan omaa käytöstään kriisitilanteessa. Annetut ohjeet ja määräykset eivät ole mahdottomia noudatettavaksi. Yksinkertaisten asioiden tekeminen, kuten liikkumisen rajoittaminen vain välttämättömään ja huolellinen käsien peseminen vähentävät tartuntoja. Noin pienien asioiden tekemisellä meistä jokainen voi auttaa kriisistä selviämisessä.
Yksikään meistä ei haluaisi koronaviruksen aiheuttavan yhtään enempää kärsimystä. Surua ja ongelmia se tulee vielä aiheuttamaan, mutta me voimme kaikki vaikuttaa siihen, kuinka paljon. Noudattamalla viranomaisten ohjeita mahdollisimman tarkasti me pystymme hidastamaan viruksen leviämistä. Omalla toiminnallamme ratkaisemme myös sairaanhoidon kestämisen tässä poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa. Olen täysin varma, että selviämme tästä koettelemuksesta. Helppoa se ei tule olemaan, mutta yhteiskuntamme on riittävän vahva tämänkin ongelman voittamiseksi.

Tuomo Sallinen
kunnanjohtaja, VT
Ruokolahden kunta