keskiviikko 1. joulukuuta 2021

.

Pyöräilyn megatapahtuma vyöryy Ruokolahdelle heinäkuussa

Juho Suikkari on entinen kansainvälisen tason kilpapyöräilijä, joka on yhdessä Jaakko Hasun ja muiden pyöräilyaktiivien kanssa rakentamassa Saimaan rannoille täksi kesäksi tapahtumaa, jollaisia ei Suomessa juuri ole nähty.


Keskiyön auringon alla 9.-10. heinäkuuta poljettavaan Saimaa Cycle Touriin odotetaan osallistujia parin tuhannen pyöräilijän verran. Tapahtuma on suunniteltu pysyväksi ilmiöksi, ja viidessä vuodessa se on tarkoitus kasvattaa kooltaan jopa 10 000 osallistujaa houkuttelevaksi. Ruotsissa vastaava tapahtuma, Vätternin ympäriajo, kerää vuosittain jopa 30 000 pyöräilijää.
Suikkarin mukaan Saimaan ympäristössä kulkeva reitti on pyöräilijän kannalta selvästi houkuttelevampi kuin Ruotsin reitti. Siksi suunnitelmissa on katetta. Keski-Eurooppalaisille reitti on erityisen kiehtova. Kun yksi tapahtuman järjestäjistä, Rovaniemellä asuva belgialainen Lieven de Rycke, oli kiertänyt ensimmäisen kerran reitin, hän oli aivan haltioissaan. Hänen mukaansa koko reitti on loistava.
Seuraavien vuosien tapahtumien ja onnistumisen eteen tehdään jo töitä samalla kun tämän vuoden Touriin otetaan ilmoittautumisia vastaan.
Ruokolahti on koko Tourin kannalta aivan keskeinen paikka, sillä pisin 285 kilometrin reitti menee Ruokolahden kautta kahteen eri otteeseen ja molemmat lyhyemmät reitit, 36 ja 82 kilometriä, kulkevat nekin suurimmaksi osaksi Ruokolahdella.
Kaikkien reittien lähtö on Imatrankosken sillalla. Lähtö tapahtuu pitkin iltaa noin 50 pyöräilijän aalloissa. Pisin reitti jatkuu Ruokolahdelta Puumalaan, sieltä Punkaharjun kautta Savonlinnaan ja Sulkavan kautta ensin Pohja-Lankilaan ja Virmutjoelle, sitten Rasilaan. Sieltä ajetaan Patotien ja Mansikkakosken vanhan rautatiesillan kautta maaliin Imatran kaupungintalolle.
Keskipituinen reitti tulee Puumalantien kautta Rasilan kirkonmäelle jatkuen siitä Äitsaaren ympäri ja palaten Patotien kautta takaisin Imatralle. Lyhin reitti tekee lenkin Imatrankoskelta Rasilan kirkonmäellä.
- Parin tuhannen pyöräilijän saapuminen Saimaan maastoon keskellä melkein yötöntä yötä on varmasti paikallisille melkoinen kokemus, ennustelee Suikkari.
Tapahtumajärjestäjät tekevät aktiivista yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja urheiluseurojen kanssa. Suikkari on tyytyväinen siihen, miten Ruokolahdella on lähdetty mukaan talkoisiin.
Erityisen liikuttunut Juho oli, kun Päivi Kosunen Äitsaaren kyläyhdistyksestä kertoi hänelle, että äitsaarelaiset suunnittelevat kyläläisten omaa kannustustapahtumaa pyöräilyreitin varteen.
- Siellä kun yöttömässä yössä ajetaan ja vastaan tulee iso joukko iloisesti hurraavia paikallisia, siitä jää sellainen muistijälki, että sen muistaa pyöräilijä jopa lopun ikäänsä. Tällaiset tempaukset on varmasti hyvää mainosta koko kunnalle.
Äitsaarelaiset suunnittelevat kannustuskokoontumisia sekä Suikkalan pysäköintialueen tuntumaan että Hännilän seuratalolle, jossa on muutenkin pyöräilijöiden huoltopiste. Huoltopisteen organisoi Ruokolahden Erätoverit, jossa myös Jaakko Hänninen on vaikuttanut aktiivisesti. Tällä kertaa Jaakko ei ole paikalla, mutta on lupautunut tapahtuman suojelijaksi. Hän oli kuulemma varsin ilahtunut, kun kuuli, että yhteistyö partiolaisten kanssa toteutuu.
Toinen isompi huoltopiste Ruokolahdella on Pohjalankilassa, Käpälämäen pihapiirissä. Juho Suikkari toivoo, että silläkin suunnalla löytyisi paikallisia tienvarteen. Keski-Euroopassa isot pyöräilytapahtumat ovat seuduilla varsinaisia festivaaleja ja liikuttavat reittien varsille jopa kymmeniätuhansia ihmisiä. Suikkari toivoo, että Saimaa Cycle Tour voisi tarjota Ruokolahden vaki- ja vapaa-ajan asukkaille maistiaisia siitä, mitä Keski-Euroopan suurtapahtumissa koetaan.

Asko Ali-Marttila