lauantai 18. syyskuuta 2021

.

Museotiellä ravintoa hengelle ja ruumiille

Viime sunnuntaina oli jälleen mahdollisuus kurkistaa eri kohteisiin Museotiellä Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven alueelle.


Tänä vuonna kohteita oli mukana kahdeksan alkaen Kurosen Suutarimuseosta. Yksi kohteista oli Rautjärven kirkko, jossa vietettiin kirkon 140-vuotisjuhlamessua.
Kappalainen Timo Kälviäinen toimitti messun seurakunnan istuessa turvavälien etäisyydellä toisistaan kasvomaskeihin puettuina. Kanttorina toimi Raili Tervonen, Tarja Luumi lauloi ja ehtoollisavustajana toimi kirkkovaltuuston jäsen Kari Pulkkinen. Päivän tekstin aihe oli etsikkoajat, jolloin Jumala erityisesti kutsuu ihmisiä puoleensa. Kälviäinen totesi, että 140 vuotta vanha kirkko on nähnyt pitäjässä monenlaisia etsikkoaikoja. Sanaa on tultu kuulemaan, osallistumaan ehtoolliselle ja kiittämään varjeluksesta.
– Tarvitsemme sitä, että olemme Jumalan edessä yhdessä seurakunnan kanssa, totesi Kälviäinen saarnassaan.
Rautjärvellä omalle kirkolle osataan antaa arvoa. Aikaisemmat kirkot ovat tuhoutuneet eri syistä ja tätä edellinen Neitsyt Marialle pyhitetty kirkko syttyi palamaan kihupyhänä heinäkuussa 1872. Palovakuutus oli sanottu irti muutamaa vuotta ennen tulipaloa. Talous oli tiukalla. Seurakunta päätti rakentaa väliaikaisen lautakirkon, vaikka seurakuntalaisilla oli mahdollisuus osallistua Ilmeen rukoushuoneen tai Ruokolahden kirkon jumalanpalveluksiin.
140 vuotta sitten valmistunut kirkko on väliaikaiset kirkot mukaan lukien seurakunnan kuudes kirkko. Nykyisen kirkon paikasta käytiin pitäjässä kädenvääntöä. Yksi mahdollisuus oli rakentaa kirkko Miettilän kasarmialueelle.
Uusi kirkko rakennettiin samoille sijoille, missä aikaisemmat kirkot olivat olleet. Arkkitehti Jansonin suunnittelema kirkko, vihittiin käyttöön Mikkelinpäivänä 1881. Rakennuttajana toimi viipurilainen rakennusmestari Kajander.
- Järjestyksessä 25. Päivä Museotiellä oli onnistunut kokemus, totesi Museotiepäivän työryhmän puheenjohtaja Mirja Henttonen. Sääkin suosi, vain Miettilässä oli sadekuuro yllättänyt.
Ruokolahden ainut kohde oli Kuokkalammin seuratalo, jonka vieraskirjaan 290 henkeä kirjoitti nimensä. Henttonen arveli, että talolla kävi 350 henkeä. Mustikkaräättiä oli myytävänä kuten muinakin vuosina, vaikka mustikkasato jää tänä kesänä heikoksi kuivuuden vuoksi.
Seuratalolla oli myynnissä Kielomäen hunajaa, Outi Räikkösen käsitöitä, Kuokkalammin marttojen ja Leena Toivasen leivonnaisia. Etelä-Karjalan Kärki-Leader esitteli hanketoimintaansa kisailun ohella. Nälkää voi talolla torjua hernekeitolla ja kahvihampaan kolotukseenkin sai apua. Seuratalolle oli koottu lehtileikkeistä näyttely Päivä Museotien tapahtumista sen historian ajalta. Saamansa palautteen mukaan Mirja Henttonen totesi, että myyjät olivat tyytyväisiä päivään Museotiellä.
- Sen perusteella ensi vuonna samoihin aikoihin pääsemme taas mutkittelemaan Museotiellä.

Airi Ruokonen