keskiviikko 25. toukokuuta 2022

.

Jaakkimassa otettiin iso steppi

Jaakkiman opistona tunnettu Ruokolahden seurakuntaopisto uusi syyskuun alussa nimensä. Se on nyt ytimekkäästi STEP-koulutus Ruokolahti.

Usealla paikkakunnalla toimivan oppilaitoksen rehtori Helena Ahonen toteaa, että ”STEP-koulutus on ytimekäs, dynaaminen, uudenaikainen ja kansainvälinen nimi, joka puhuttelee monenkirjavaa opiskelijajoukkoamme sekä työelämän asiakkaitamme”.Vuonna 1945 perustettu seurakuntaopisto on ollut Suomessa ensimmäinen diakonien ja kirkon nuorisotyö- sekä lastenohjaajakoulutuksen aloittanut oppilaitos. Sittemmin sen toiminta on laajentunut mm. sosiaali- ja terveysalan opintoihin.

Ruokolahdella toimiva Jaakkiman Kristillinen opisto liittyi seurakuntaopistoon vuonna 2016 ja nyt siis valtakunnallisen laitoksen nimenmuutos koskee myös Ruokolahden yksikköä.

Aluepäällikkö Lilla Saariston mukaan ajankohta nimenmuutokselle on sopiva, sillä myös talon opetussisällöissä on viime aikoina tapahtunut paljon kehitystä. Mukaan on otettu runsaasti uusia opetussisältöjä. Ruokolahden yksikössä panostetaan nyt mm. sellaisiin uusiin asioihin kuin matkailun kehittäminen sekä esitys- ja teatteritekniikka.

STEP-koulutus tarjoaa sekä ammattiin valmistavia opintoja että erilaisia kursseja ja seminaareja. Osa seminaareista ja lyhyemmistä koulutuksista on suunnattu nimenomaan ruokolahtelaisille ja lähiympäristön ihmisille. Luonnollisesti paikalliset nuoret ovat tervetulleita osallistumaan myös lastenohjaajan sekä nuoriso- ja yhteisöohjaajien perustutkintoihin sekä muihin ammattiopintoihin oman paikkakunnan oppilaitoksessa.

Marraskuussa alkava esitys- ja teatteritekniikan ammattitutkinto on STEP-koulutuksen uutta tarjontaa. Koulutus on ainoa laatuaan koko Etelä-Karjalassa.

Tutkinnon vastuuopettaja Katja Paakki on opettanut Ruokolahdella kuutisen vuotta ja toiminut tähän asti lähinnä lasten- sekä nuoriso- ja yhteisöohjaajaopiskelijoiden opettajana. Hän on ollut mukana uuden ammattitutkinnon suunnittelussa alusta asti. Paakki on uudesta linjasta innoissaan. Marraskuussa alkaviin opintoihin on ilmoittautunut jo tusinan verran opiskelijoita.

Paakki on aiemmin toiminut opettajana mm. Imatran työväenopistossa sekä Lappeenrannassa erityisopettajana. Sekä kasvatustieteitä että taidealaa laajasti opiskelleelle Paakille STEP-koulutus on monella tapaa ihannetyöpaikka.  
-En tiedä, missä muualla pääsisin yhtä hyvin toteuttamaan niin laajasti osaamista, jota minulla on. Koska tarjoamme sekä ammatillista koulutusta että vapaan sivistystyön piirissä olevaa koulutusta, opettajalle on tarjolla varsin vaihteleva ja kehittävä paikka. Työympäristönähän tämä on maailman kaunein.
 
Myyntikoordinaattori Tarja Luukkonen aloitti Jaakkiman niemellä jo vuonna 1998, jolloin hän tuli markkinoimaan uutta Ruokolahti-salia.

-Ilmeisesti onnistuin työssäni kohtuullisesti, sillä toimenkuvani laajeni. Nykyisin hoidan kaikkea myyntipalvelua. Meillä on jatkuvasti tarjolla majoitus- ja ruokapalvelua, ja tiloja meillä on todella moneen käyttöön. Ulkopuoliset yritykset, työyhteisöt tai yhdistykset voivat vuokrata niitä lyhempään tai pidempäänkin käyttöön.

Yksi luonnonkauniissa Sipiniemessä sijaitsevan talon erikoisuuksista on se, että lähes kaikista kokoustiloista avautuu upea näköala Saimaalle, myös yli 300 henkeä vetävä Ruokolahti-salin auditorion erityispiirteenä on inspiroiva järvinäköala.

Luukkonen kertoo koronan näkyneen talon toiminnassa varsinkin epidemian alkuaikana.
- Muutamassa päivässä melkein kaikki myyntipalvelun varaukset peruuntuivat. Viime kesä oli kuitenkin jo kohtuullisen hyvä. Rippikouluja järjestimme kesän aikana jopa enemmän kuin etukäteen odotimme. Rippikoululaisia tuli tänne Helsinkiä myöden. Ensi kesäksi odotamme heitä vielä enemmän.

Luukkonen on ylpeä talon keittiöstä ja kertoo, että heidän joululounastaan on vuosittain nauttinut jopa 500 – 700 asiakasta eri puolilta Etelä-Karjalaa. Luukkonen on innostunut myös siitä mahdollisuudesta, että jo lähitulevaisuudessa talossa päästään tarjoamaan herkullisten ruokien ohella lähituottajien viinejä.
- Saimme aluehallintovirastolta juuri äsken myönteisen päätöksen anniskeluoikeushakemukseemme!

Lilla Saaristo kertoo, että STEP-koulutus toimi kesällä myös Saimaa Cycle Tourin kumppanina ja majoitti paljon pyöräilijöitä sekä tapahtuman aikana että muulloin kesällä. Koulun opiskelijat osallistuivat pyöräilytapahtumaan toimien lasten pyöräilytapahtuman toteuttajina sekä viestintätehtävissä ja auttaen siihen liittyvien tapahtumien organisoinnissa.
Saaristo haluaisikin edelleen kehittää koulun ja alueen muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. Yritykset tai paikalliset yhdistykset voivat jo nyt saada tarvitessaan koulun opiskelijoilta tilapäisapua.
- Jos apua tarvitaan sellaisiin töihin, jotka niveltyvät osaksi opiskelijoiden koulutusta ja tuottavat ammatillista osaamista, ns. apu voi olla jopa maksutonta, kertoo Saaristo.

Asko Ali-Marttila