keskiviikko 25. toukokuuta 2022

.

Paluumuuttajan eka aloite penää panoksia kasvatustyöhön

Vantaalta takaisin Ruokolahdelle muuttanut Hilma-Liina Luumi päätti hakea kotikuntansa kunnanvaltuustoon, koska pienellä paikkakunnalla on mahdollista vaikuttaa. Ensiyrittämällä valtuustoon valittu Luumi haluaa
olla rohkea valtuutettu, joka osaa avata suunsa oikeissa paikoissa.Kesäkuussa Hilma-Liina Luumi, 43, seurasi kunnalisvaali-iltaa muiden keskustan ehdokkaiden kanssa Alppimajassa. Ennakkoäänet eivät vielä näyttäneet läpimenoa. Virallisen äänestyspäivän äänet ratkaisivat.
- Oli aika tiukka kisa. Siinä 30 äänen huitukassa oli useampia. Nipin napin äänet riittivät ja se tuntui hyvältä. Tuntui, että tästä alkaa nyt jotain uutta, Luumi kuvailee.

Ruokolahdelta kotoisin oleva Luumi muutti pääkaupunkiseudulle lukion kirjoitusten jälkeen vuonna 1997. Paluun kotiseudulle hän teki kahden alakouluikäisen tyttärensä kanssa kaksi vuotta sitten.

Luumi kertoo, että halu kunnallispolitiikkaan lähtemisestä syntyi vasta Ruokolahdelle muutettua.
- Koin, että täällä olisi mahdollisuus vaikuttaa ja saada ääntä kuuluville. Vantaalla tuntui jotenkin hukkuvan massaan. Siellä yksittäinen ääni olisi jäänyt pieneksi.
Luumi haluaisi olla rohkea kunnanvaltuutettu, joka osaa avata äänensä oikeissa paikoissa.
- Sellaisissa asioissa, joista koen tietäväni ja joihin minulla olisi annettavaa.

Hän kokee olevansa ensisijaisesti ammattikuntansa eli opettajien ja kasvattajien edustaja.
- Minulla on oma kokemuspohja ja tieto siitä, miten täällä homma toimii. Ruokolahdella on hyvä tilanne, jos vertaan vaikka pääkaupunkivuosiini. Haluan, että sama säilyy.

Kasvatukseen ja koulumaailmaan liittyen Luumi on jo ehtinyt tehdä valtuustossa avauksen. Edellisessä valtuuston kokouksessa Luumi jätti aloitteen, jossa hän toivoo laaja-alaista panostusta kasvatustyöhön.
- Pari vuotta sitten tehtiin koulun tuntikehykseen mittavia leikkauksia. Se yhdessä koronan kanssa on aiheuttanut jaksamisongelmia ja muuta haastetta perheissä, hän perustelee.
Aloitteessa Luumi toivoo kunnalta konkreettisia toimia esimerkiksi perhevalmennuksen, kotiavun ja erilaisen ammattiavun muodossa.

Paluumuutossa ja uuden elämän alussa Luumi päätti ottaa tehtäväkseen vain sellaisia asioita, joista itse nauttii ja joissa hän pystyy hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Luumi muutti syksyllä 2019 Ruokolahdelle sillä ajatuksella, että katsellaan, mitä tuleman pitää. Hän oli saanut töitä opettajana Ruokolahden koulusta. Vakituisesta virastaan Vantaalla hän otti vuoden virkavapaata. Melko nopeasti Luumille kävi selväksi, että elämän oikea suunta löytyisi Ruokolahdelta.
- Enkä ole hetkeäkään katunut.

Paluumuutossa ja uuden elämän alussa Luumi päätti ottaa tehtäväkseen vain sellaisia asioita, joista itse nauttii ja joissa hän pystyy hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Kunnanvaltuutetun roolin lisäksi Luumi käyttää vapaa-aikaansa oman jaksamisensa mukaan kansalaisopiston jumpissa ja tyttären lentopallojoukkueen joukkueenjohtajan hommissa. Kesällä aikaa vie pesäpalloharrastus niin pelaajana kuin katsojanakin.

Valtuustossa jaetuista luottamustehtävistä Luumi sai itselleen mieluisan käräjäoikeuden lautamiehen pestin.
- Sitä odotan innolla, Luumi innostuu.

Käräjäoikeuden lautamiehiä on Etelä-Karjalassa 19. Paikat on jaettu kunnille asukasmäärien mukaan. Istuntokausi alkaa marraskuussa ja lautamiehiä kutsutaan arvottuina mukaan pari kerrallaan.

- Olemme siis tuomareiden ohella päättämässä seuraamuksista. Se on aika hurjakin tie. Vastuullinen homma, siinä näkee elämää monelta kantilta.


Katja Neuvonen