keskiviikko 25. toukokuuta 2022

.

Ruokolahden yhdistykset kutsutaan perjantaina yhteistapaamiseen - kokoontumisella selvitetään yhdistysten tilannetta

Ruokolahdella on yhdistysrekisterin mukaan noin sata yhdistystä.
- Olemme kutsuneet heidät kaikki tapaamiseen, jossa katsotaan millainen heidän tilanteensa on nyt korona-ajan jälkeen, sanoo Ruokolahden hyvinvointijohtaja Pasi Koistinen.

Reilun puoli vuotta Ruokolahdella työskennellyt Koistinen tietää, että muutamat Ruokolahdella toimivista yhdistyksistä voivat hyvin ja ovat varsin aktiivisia, mutta osasta yhdistyksiä hän ei vielä tiedä mitään.
-Erilaiset yhdistykset ja koko kolmas ja neljäs sektori ovat nykyisin tärkeitä toimijoita. Kutsumme nyt kaikki yhdistykset yhteen ja pohdimme yhdessä esimerkiksi heidän tilatarpeitaan.

Koistinen on aiemmin johtanut Lappeenrannan kaupungin liikuntatointa, jossa hänen aikanaan tehtiin paljon kehitystyötä. Ensimmäinen vaihe kehittämisessä oli sielläkin se, että kartoitettiin todellinen tilanne ja eri toimijoiden tarpeet. Sen jälkeen voitiin sitten tehdä suunnitelmia realistiselta pohjalta. Lappeenrannassa näin päästiin asioissa hyvin eteenpäin.
Koistinen pitää tärkeänä sitä, että yhdistykset pääsevät itse osallistumaan heitä koskevaan suunnitteluun ja kehitystyöhön heti alusta asti.
-Osallistaminen antaa paljon vahvemman perustan toiminnalle, sanoo Koistinen.

Yhdistysten ja kolmannen sektorin lisäksi Koistinen pitää arvossa myös neljättä sektoria, eli niitä toimijoita, jotka eivät välttämättä ole edes virallisesti järjestäytyneet, mutta kuitenkin tekevät porukalla jotain.
Kulttuurilla ja siihen liittyvällä toiminnalla on Koistisen mukaan myös kunnan uudessa strategiassa merkittävä asema. Tämä merkitys kuulemma vielä korostuu heti ensi vuonna, kun Ruokolahti viettää 450-vuotisjuhlia.

Pasi Koistinen järjestää perjantaina 19.11. yhdistyksille yhteisen tapaamisen. Kaikki yhdistykset ja toimijat ovat tilaisuuteen tervetulleita, mutta erityisesti Koistinen toivoo nyt näkevänsä kulttuuriyhdistyksiä sekä erilaisia kulttuuritoimintaa tuottavia yhdistyksiä.
Koistinen on vieraillut kyläyhdistysten yhteistapaamisessa ja tietää, että perinteisten kulttuuritoimijoiden ohella ainakin osa esimerkiksi juuri kyläyhdistyksistä on aktiivisia kulttuuritoimijoita.
-Vaikka kyläyhdistysten toiminta ei aina näy tänne Rasilaan, se on paikallisesti hyvinkin merkityksellistä.
Yksi perjantain tilaisuuden tarkoitus on se, että yhdistykset ja hyvinvointisektori saavat mahdollisuuden tutustua toisiinsa.
-Tuttujen kesken asioita on helpompi edistää ja yhdessä tehden saa usein enemmän aikaan, toteaa Koistinen.
Perjantain tapaamisen lopuksi yhdistykset käyvät tutustumassa kunnantalon lähistöllä oleviin vapaisiin tiloihin, joista voidaan tarpeen vaatiessa kehittää yhdistyksille yhteinen toimitila.
Yhdistysten yhteistapaaminen 19.11. klo 16, Ruokolahden kunnantalo, Virastotie 3.

Asko Ali-Marttila