sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

.

Joulu avataan perjantaina - korona saattaa sotkea sisäohjelmaa

Ruokolahden torille odotetaan perjantaina väkeä kuin ”Narvan markkinoille”. Ilta-aikaan järjestetty Leijonan iltajuoksu -toritapahtuma veti ruokolahtelaisia satamäärin ja perjantain tapahtumassa järjestäjillä on vähän samankaltaiset odotukset.

Joulunavaus alkaa Leijonan lakituksella. Elvin lakittamiskunnian saa jo viime vuonnakin homman hoitanut vt. kunnanjohtaja Kaisa Häkkinen-Paananen. Lakitusta on juhlistamassa Ruokolahden mieslaulajat. Mieslaulajat ovat luvanneet kajauttaa torilla myös illan päätteeksi ennen iltakuutta.
Vaikka ilma voi olla jo talvinen, torille on tulossa paljon myyjiä, etäisimmät aina Heinävedeltä asti. Tarjolla perinteisen toritarjonnan ohella runsaasti jouluherkkuja ja aitoja lahjatavaroita, tavallistakin runsaammin paikallisia käsitöitä sekä kuumaa glögiä ja lettuja.

Jos torilla tulee vilu, torin laidalla sijaitseva seurakunnan Kompassi kahviloineen on auki koko toriajan. Monet kylän yrittäjät valaisevat ja pitävät liikkeitään hekin auki tavallista pidempään. Toimentuvan yrittäjä Minna Nousiainen haluaa muistuttaa ruokolahtelaisia oman kylän lahjakorteista. Kaikkiaan kaksikymmentä ruokolahtelaisyritystä on mukana ”Osta omalta kylältä -hankkeessa”, joten lahjakortteja löytyy moniin tarpeisiin.
- Ne ovat mitä parhain joululahjaidea.
Lahjakortteja voi ostaa K-Marketista ja myös yrityksistä suoraan.
Yrittäjien sihteerinä toimiva Konsta Lappalainen muistuttaa, että oman kylän yrityksistä kun ostaa, hyötyy lopulta itsekin. Ruokolahtelaisten yrittäjien verorahat kun jäävät ainakin kunnallisveron osalta Ruokolahdelle.

Rasilan yritysten joulupassikampanja avataan sekin joulunavauksen yhteydessä. Kymmenkunta liikettä tarjoaa joulupasseja, joita käyttämällä pääsee aattona arvontaan, jossa on tänäkin vuonna varsin tuntuvat palkinnot.
Moni kylän yrityksistä on tänä vuonna panostamassa entistä enemmän myös jouluvalaistukseen. Sekä joulunavauspäivänä että koko joulukuun ajan pimeyttä taklataan tavallista näyttävämmällä valaistuksella.

Ruokolahti-talo on joulunavauspaikkana mainio. Viime vuonna jouluavausta ei järjestetty, mutta tänä vuonna ollaan järjestämässä. Ruokolahti-talolla on tarjolla paitsi joulupuuroa, myös kahvia ja pullaa. Tuvan uunissa on tuli ja tunnelma varmasti kohdillaan.

Joulunavaukseen oli suunniteltu myös kirjastolla tapahtuvaa ohjelmaa. Keskiviikkoaamuna oli vielä epäselvää, voidaanko ohjelmaa koronatilanteen vuoksi järjestää.
Mikäli ohjelma toteutuu, kirjastolla nähdään yli 40 vuotta kansaa viihdyttänyt mestaritaikuri Jorma Vertanen ja 2ofUs -duo. Kati Häyhä ja Paavo Eerola laulavat joululauluja laidasta laitaan.

Asko Ali-Marttila

Kuva: Rasilan yrittäjät Seppo Snellman, Minna Nousiainen ja Antti Rasimus ovat valmiina jouluavaukseen.