sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Lähes 200 yrittäjää ystävineen juhli Suikkalassa viime viikonloppuna

Suikkalassa juhlittiin viime lauantaina Ruokolahden Yrittäjien 40-vuotista taivalta. Juhlassa palkittiin paikallisia yrittäjiä.

Ilmat olivat kohdillaan, kun Ruokolahden yrittäjät juhlivat 40-vuotista historiaansa viime lauantaina. Myös tunnelma oli kohdillaan. Suikkalan lavalle kokoontui suuri määrä yrittäjiä ja näiden lisäksi suuri joukko heidän ystäviään. Kaikkiaan paikalla oli lähes 200 juhlijaa.Imatran teatterissa näyttelijänä työskentelevä Aki Honkatukia juonsi päivän ohjelman, joka piti sisällään sekä asiaa että viihdettä. Asiapuolella kuulijoita säväytti erityisesti Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen puhe. Pentikäinen oli valmistautunut aiheeseensa hyvin ja osasi kertoa Ruokolahden historiastakin asioita, joita moni kuulija ei ollut ennen kuullut.
Yrittäjille Pentikäinen totesi, että tällä upealla, luonnonkauniilla seudulla on erinomaisia edellytyksiä menestyä, kun vaan löytyy oma menestyksen tie.  Ruokolahden – kuten muidenkin kuntien – menestys alkaa siitä, että täällä on hyvä yrittää, täällä toimii hyviä yrityksiä ja täällä toimivat yritykset kasvavat.
Pentikäinen korosti, että yritysten kasvun mahdollistaminen on sitä, että kannustetaan yrityksiä myös rohkeaan riskinottoon, investoimaan ja työllistämään.
- Maailma on näinä aikoina mahdollisuuksia täynnä, totesi Pentikäinen.

Pentikäinen kertoi pohtineensa paljon, mikä saa yrityksen sijoittumaan tiettyyn kuntaan ja pysymään sekä kasvamaan siellä. Pentikäisen mukaan tärkein syy tähän lienee kotiseuturakkaus.
Moni yrittäjä haluaa yrittää omassa kotikunnassa, seuduilla, joilla on saanut kasvaa ja joita sydämestään rakastaa ja joille sen vuoksi haluaa antaa takaisin. Sijoituspaikkaa ei ratkaise raha eikä konsultin laskelmat vaan rakkaus kotiseutuun. Tästä on monia esimerkkejä. Yksi mainio esimerkki on Ponsse ja Vieremä.
- Kunnan on tärkeää tunnistaa ne yrittäjät, joilla on vahva tunneside kuntaan. Sieltä voi löytyä myös uusia yrittäjiä. Kotiseuturakkaus on väkevä voima.
Toiseksi tärkeäksi asiaksi Pentikäinen nosti kuntajohdon aidon kiinnostuksen yrittäjää ja yritystä kohtaan. Hän korosti päättäjien vilpitöntä halua auttaa yrittäjää tämän ongelmissa ja ratkaisujen etsinnässä.
- Hyvä päättäjä osaa kuunnella yrittäjiä, tietää yritysten tarpeet ja tuntee elinkeinopolitiikan työkalupakin.


Yksi juhlan kohokohdista oli ansioituneiden ruokolahtelaisyrittäjien palkitseminen. Mikael Pentikäinen ojensi arvostusta symboloivan ruusun pitkään ja vahvasti yrittäjäyhdistyksessä vaikuttaneille Kaarina Nikkaselle, Maija Väänäselle, Erkki Väänäselle, Väinö Lifländerille, Matti Jaatiselle, Juhani Kurroselle sekä Ari ja Pertti Kiiskiselle. Yli 60 vuotta yrittäjänä toiminut Timo Ainokin oli palkittujen joukossa, mutta ei päässyt paikalle.

Juhlat jatkuivat lämpimässä kesäyössä pitkään. Viihdyttäjinä säväyttivät alkuiltapäivästä Anni Väänänen ja Jori Schleifer, myöhemmin illalla Korsuorkesteri sekä DJ Pertsa alias Pertti Kosonen.
Yrittäjien puheenjohtaja VP Toiviainen oli kokonaisuuteen enemmän kuin tyytyväinen.
- Paljon teimme talkoilla töitä, että saatiin paikat kuntoon, mutta kyllä onnistuneet juhlat vaivan palkitsivat, totesi Toiviainen.

Asko Ali-Marttila