sunnuntai 2. lokakuuta 2022

.

Reippaana eläkkeellä

Ruokolahdelle vaimoineen juuri muuttanut Pentti Tourula etsii aktiivisesti sosiaalisia kontakteja ja vapaaehtoistoimintaa hidastamaan väistämätöntä vanhenemistaan.

- Uukuniemen kirkonkylällä niin monet miesystävät olivat kuolleet, joten etenkin talvella oli hiljaista. Ruokolahti on hyvän ja virkeän maalaiskunnan maineessa, joten halusimme muuttaa tänne, Tourula sanailee keittiön pöydän ääressä.Pariskunta löysi edullisen 60-luvun lopulla rakennetun omakotitalon.
– Itse rakensin samanlaisen aikoinaan Pohjois-Suomessa, joten tämä oli hyvin tutun näköinen, Tourula iloitsee.
Tourulat halusivat myös lähemmäs palveluita ja Imatralla asuvia lähisukulaisiaan.
– Ruokolahti on juuri sopivan kokoinen, jotta kyläyhteisö pystyy muodostumaan. Jos jotain kylillä tapahtuu, niin sana leviää nopeasti, Tourula tietää.
Tourula on aktiivisesti verkostoitumassa Ruokolahdella. Hän on käynyt esittäytymässä Leijonissa ja Reserviupseerikerhossa. Seurakunnan yhteisöön hän on myös aktiivisesti hakeutumassa sekä partiotoimintaan. - Kerran partiolainen, aina partiolainen.

- Vapaaehtoistyö seurakunnassa kiinnostaa kovasti. Pidin Uukuniemellä miesten piiriä viidentoista vuoden ajan ”viimeiseen mieheen”. Totesin tällaisen veljespiirin olevan myös minulle itselleni tarpeellinen, pohtii Tourula.

Kansalaisopistoon opettajaksi
Kansalaisopisto on myös Tourulan sydäntä lähellä, sillä hän toimi viisitoista vuotta kansalaisopiston rehtorina. Nyt hän onkin hakeutunut Ruokolahden kansalaisopistoon opettajaksi kahdelle eri kurssille.
- Liikenneturvan viime vuosina kehittämä Liikenneluotsi-toiminta sopii ikäiselleni hyvin hoidettavaksi. Kyseessä on ikääntyneiden autoilijoiden vertaistuki yhdistettynä liikenneturvallisuuskoulutukseen, Tourula kertoo.
Nuorempana hän on toiminut Liikenneturvan valtuuttamana autoilijoiden jatkokouluttajana. Tourula haluaa yhdistää opettamista ja vapaaehtoistyötä eli kurssin lisäksi samalla porukalla käytäisiin juttelemassa kahvikuppien ääressä Elvinkulman tapaamispaikassa. Vapaaehtoistyötä voisi olla myös koeajolla katsoa, kuinka turvallisesti autolla ajaminen sujuu eläkeläisenä.


- Vapaaehtoistyö seurakunnassa kiinnostaa kovasti. Pidin Uukuniemellä miesten piiriä viidentoista vuoden ajan


Lisäksi Tourula pitää kansalaisopistossa talvella verkkokalastuskurssin. – Sotaorpona olisin monesti kaivannut isän neuvoja ja haluaisin nyt jakaa talvisen verkkokalastuksen tietojani varsinkin nuorille, hän tuumaa.

Kansalaisopiston kurssiohjelma julkaistaan Ruokolahtelainen-lehdessä 4. elokuuta.

Jari Kallio