tiistai 28. maaliskuuta 2023

.

Juhlaviikonloppu tarjoaa poikkeuksellisen paljon kivaa kaiken ikäisille

Ruokolahti 450 -juhlaviikonloppu on ihan kulman takana. Kuukausien ajan valmisteltu tapahtumakokonaisuus huipentuu tulevana viikonloppuna. Juhliin tulee kovan tason vetonauloja kaiken ikäisille, muun muassa lähes kaikkien alle 40-vuotiaiden tuntema Portion Boys -yhtye.

Viestintä- ja markkinointikoordinaattori Mari Naumanen odottaa innolla tulevaa viikonloppua. Tapahtumia on valmisteltu yhteistyössä kymmenien eri tuottajien ja organisaatioiden kanssa. Takana on iso urakka, ja viikonloppua kohden vauhti vain kiihtyy.
- Kaikki näyttää kuitenkin asettuvan paikoilleen ja saamme Rasilaan hienot juhlat, sanoo Naumanen.Juhlista tekee ainutlaatuisen se, että tarjontaa on todella kaiken ikäisille: Leijonarokki on suunnattu perheen pienimmille ja RuokoRock 450 on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa, nuorten toiveisiin pohjautuen. Lisäksi juhlaviikonloppuun kuuluvat tori, markkinat, RPS:n juhlaottelu, ilotulitus ja juhlajumalanpalvelus. Toki kaikkiin tapahtumiin voi vapaasti tulla kaiken ikäisiä.
 - Tämä on perhejuhla ja toivottavasti myös sukujuhla, sanoo Naumanen ja viittaa suvulla siihen, että nyt on Ruokolahdella sellaista tarjontaa, että kehtaa kutsua paikalle sukulaisia kauempaakin.

Ohjelmallisen torikauden päättäjäisiin perjantaina paikalle saapuu Leijona Brass -yhtye ja sen viisi ansioitunutta puhallinsoittajaa. Tästä vaskikvintetistä moni tuntee jo ennestään Imatran seurakunnan kapellimestarin, Ismo Vänskän. Toisena trumpetistina kvintetissä soittaa ehkä vielä Vänskääkin ansioituneempi musiikkimies, Jyrki Koskinen. Koskinen on Suomen sotilassoittokuntien entinen, äskettäin eläköitynyt ylikapellimestari. Hän ei ole aiemmin esiintynyt Ruokolahdella, mutta on nyt paikalla ja soittaa Vänskän kanssa trumpettia. Muut soittajat ovat Pentti Hietamäki pasuunassa, Erika Luhtanen baritonitorvessa ja Sirpa Heinänen tuubassa. Joskus leikkisästi Ruokolahden kaupunginorkesteriksi nimetty kvintetti soittaa marsseja, humppaa ja muuta viihdemusiikkia. Se esiintyy kello 15.
Ennen vaskikvintettiä meille laulavat Venla Laakso ja Benjamin Lindeman Jarkko Maulan säestyksellä. Perjantai-illan kruunaa kaikille avoin ilotulitus Pappilanlahdella illan pimetessä.

Lauantain Ruokolahti-markkinoista on ainakin myyjien määrän perusteella tulossa lähes kaikkien aikojen toritapahtuma. Airi Ruokosen mukaan paikalle on tulossa yli 30 myyjää tai näytteilleasettajaa. Se tarkoittaa, että tori on sananmukaisesti täynnä. Myyjien joukossa on myös kiinnostavia erikoisosaajia, kuten moottorisahataiteilija Mikko Päätalo. Markkinat alkavat aamukymmeneltä ja saman aikaisesti ovensa avaa myös Ruokolahti-talo. Siellä on tarjolla markkinaväelle kahvia, leivonnaisia ja puuroa. Toki torin kulmalla sijaitseva Kompassikin palvelee kahvin tarpeessa olevia. Markkinat avaa perinteen mukaisesti vt. kunnanjohtaja Jukka Bergman.

Lauantain lastenjuhlaan urheilukentälle Mari Naumanen on saanut mukaan useita yhteistyökumppaneita, joista osalla on mukana omat teltat ja aktiviteetit. Lapsille on tarjolla niin pomppulinnaa kuin kasvomaalaustakin. Leijonan ohella paikalle on tulossa karhu ja mahdollisesti muitakin lapsia kiinnostavia hahmoja. Tapahtumaan pomppufiilistä tuo Kengurumeininki, ja juontajana yleisöä viihdyttää valtakunnallisestikin tunnettu taikuri-jonglööri Janne Mustonen.

Lauantai-iltapäivän ottelussa RPS haastaa juhlapaidoissaan Mikkelistä tulevan Savilahden urheilijat. Avauspotkun antaa numerolla 450 operoiva Jukka-Pekka Bergman. Nuorille suunnattu, kaikille maksuton menoilta alkaa puoli kuudelta – ja alkaa vauhdikkaasti. Menoa, räiskettä ja räminää tarjoaa tasokas lista artisteja: Aston Kalmari, Portion Boys ja Aste. Mari Naumanen kertoo, että oheistarjontana löytyy muun muassa huikea, Ruokolahdella ennen kokematon ”vaakabenji”. Iltaohjelman juontajana toimii torillakin pari viikkoa sitten kiitosta saanut DJ Pertsa. Meno jatkuu iltakymmeneen.

Sunnuntaina juhlapaikkana toimii Ruokolahden kaunis kirkko. Päivä alkaa varttia yli yhdeksän menneiden sukupolvien muistamisella vanhan kirkon muistomerkillä. Juhlajumalanpalvelukseen tuo tervehdyksen Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen. Jumalanpalveluksen jälkeiseen juhlaan kokoonnutaan paitsi seurakunnan ja kunnan 450-vuotisjuhlien myös Ruokolahti-Seuran 75-vuotisjuhlien merkeissä.