tiistai 28. maaliskuuta 2023

.

Rasilan jouluaika alkaa tonttu-lakituksen, tanssin ja tulitaiteen merkeissä

Rasilan joulunavaus toteutuu tänä vuonna 2.12. Yksi joulunavaustapahtuman kohokohdista on jo perinteeksi muodostunut kunnanjohtajan suorittama Elvi-leijonan tonttulakitus.

Ensi viikon perjantain lakitus on Jukka-Pekka Bergmanin ensimmäinen – ja hän leikkisästi jo kyselikin, että millaisella nosturilla hänet patsaan päälle nostetaan.
Toinen ohjelmanumero torilla on Tanssistudio Jamin Ruokolahden oppilaiden toteuttama tanssiesitys. Ryhmää ohjaava Tinna Nuppola-Poikonen kertoo, että ensimmäisessä ryhmän esityksessä on mukana 3-6-vuotiaita tanssioppilaita ja toisessa eka- ja tokaluokkalaisia. Ruokolahden kolmesta eri oppilasryhmästä on esityksiin koottu kaksi yhteisryhmää.
Illan kunnolla pimennyttyä torin ottaa haltuunsa tulitaiteilijapariskunta Liekinkieli. Yhdessä esiintyvät Reetta Suominen ja Julian Liukku ovat molemmat toimineet tulitaiteen parissa jo useita vuosia. Heidän kolmesta kappaleesta koostuvassa esityksessään on mukana sekä tulikeppejä että tulipoit.
Tulitaide- ja sirkuskäytössä oleva ”poi” on näyttävä narun tai ketjun päässä pyöritettävä palava pallo. Sen tausta on maorien kulttuurissa. Maorit käyttivät poita lisäämään käsien joustavuutta ja voimaa sekä kehittämään koordinaatiokykyä. Poita on käytetty myös erilaisten aseiden hallintatekniikoiden apuvälineinä.
Julian kertoo, että hänen ensimmäinen epävirallinen esiintymisensä tulitaiteilijana toteutui vuonna 2011. Harrastuksena alkanut poin pyörittäminen on hänellä vuosien myötä muuttunut yhä ammattimaisemmaksi. Hänellä on taustaa parkourin ja muiden kehonhallintaa vaativien harrastusten parista, siksi hän yhdistääkin tulitaiteeseen mielellään myös haastavia fyysisiä elementtejä.
Reetta sai ensikosketuksen poihin vuonna 2012 itse tekemiensä sukkapoin kanssa.
Hän on valmistunut kulttuurituottajaksi Humakista vuonna 2011, ja hänellä on kokemusta tapahtumatoiminnan eri tehtävistä Mustan ja Valkoisen Teatterifestivaalin parissa.
Duo esittää tulitaidetta itse sävellettyjen kappaleiden siivittäminä. Esitys Rasilan joulunavauksessa alkaa kello 18.30.
Tori on auki joulunavauksessa kello 16 alkaen, mutta halukkaat voivat aloittaa jouluisen kahvin tai puuron merkeissä jo kello 15 Ruokolahti-talolla. Talon kahvi- ja puurotarjoilut jatkuvat iltakuuteen asti.
Joulunavaustapahtuma on herättänyt torimyyjien parissa laajaa kiinnostusta, joten paikalle saattaa tulla myyjiä jopa enemmän kuin viime vuonna, jolloin tori täyttyi jo varsin mukavasti. Rasilan liikkeistäkin osa on päättänyt pidentää aukioloaikaansa juhlan kunniaksi.

Asko Ali-Marttila