maanantai 30. tammikuuta 2023

.

Laulu, äänikuvat ja jouluinen musiikki täyttävät joulukuun

Ruokolahden juhlavuoden joulukuu on täynnä tapahtumia. Perjantaina joulu avataan tapahtumien merkeissä torilla ja Ruokolahti-talolla. Sunnuntaina 4.12. esiintyy Ruokolahden kirkossa kirkossa kirkasääninen Anni Pitkämäki Jori Schleiferin säestämänä.


Jori Schleifer ja Anni Pitkämäki ovat musisoineet yhdessä jo useita vuosia. He tutustuivat neljätoista vuotta sitten Annin opiskellessa hierojaksi Helsingissä. Jori
kun oli – ja on yhä – fysioterapia-alan näkövammaisten yhdistyksen puheenjohtaja.
Annin ja Jorin yhteistyö musiikin parissa lähti sujumaan hyvin ja he alkoivat jo pian myös esiintyä yhdessä. Anni on toiminut duon laulajana ja Jori soittaa kitaraa. Musiikki ja yhteiset esiintymiset ovat olleet aiemmin Helsingissä asuneelle Jorille yksi tärkeä syy palata takaisin Etelä-Karjalaan. Vaikka hän edelleen käy osin töissä Helsingissä, hän on nykyisin ruokolahtelainen.
Joulumuistoja nostetaan konsertissa esiin niin perinteisten kuin uudempienkin laulujen muodossa. Anni sanoo, että jokainen kappale nostaa esiin joulumuistoja ja ”äänikuvia”. Laulujen ohella esityksen äänimaailma rikastuu audiovisuaalisuuteen erikoistuneen Joonas Pitkämäen tuotoksilla. Joonas on kokenut audiovisuaaliteknikko Hän on ollut mukana myös useissa Yleisradion tuotannoissa.
Konsertti kestää noin tunnin. Konsertin käsiohjelman hintaan sisältyy joulukahvit kakun ja pipareiden kera. Konsertin tuotolla tuetaan myös hoitokotien hyväntekeväisyyskonsertteja.
Joulumuistoja nostetaan konsertissa esiin niin perinteisten kuin uudempienkin laulujen muodossa.
Itsenäisyyspäivänä ruokolahtelaiset kokoontuvat kirkkoon uudelleen kunnan ja seurakunnan yhteisten juhlallisuuksien pariin. Sanajumalanpalveluksen jälkeen kirkossa kuullaan Sonja Karikummun säestämiä lasten joululauluja sekä kunnanjohtaja Jukka-Pekka Bergmanin itsenäisyyspäivätervehdys.
Seppelten laskun jälkeen kirkossa on tarjolla kirkonseudun marttojen tarjoamat kakkukahvit.
Perjantaina 9.12. soivat joulun sävelet Hirsirannassa Ruokolahden Laulu-Eukkojen ja Ruokolahden Mieslaulajien yhteiskonsertissa. Sunnuntaina 11. päivä musisoidaan jouluisasti STEP-koulutuksen salissa. Ruokolahtelaistaustainen laulaja ja säveltäjä Tuija Rantalainen tulee piipahtamaan vanhassa kotikunnassaan levynjulkaisukonsertin merkeissä. STEP-koulutuksen konsertti on myös yhteislaulutilaisuus. Jokainen torilla Tuija Rantalaista nähnyt tietää odottaa elämyksellistä tapahtumaa. Rantalainen on laulaja ja säveltäjä, joka esiintyy säännöllisesti eturivin suomalaisten musiikintekijöiden kanssa.
Rantalaisen konsertti toteutuu iltapäivällä kello 16 alkaen ja heti sen perään on laulun ja musiikinnälkäisillä mahdollisuus osallistua kello 18 alkavaan yhteislaulutapahtumaan Ruokolahden kirkossa, jossa teemana on kauneimmat joululaulut. Vastaava yhteislaulukonsertti järjestetään myös Äitsaaren Retsolassa keskiviikkona 14.12.
Torstaina 15.12. ruokolahtelaiset pääsevät herkuttelemaan Ruokolahden kirkossa järjestettävään Konsta Hietasen ”Usko joulun taikaan” -konserttiin. Tapahtuma on maksullinen.

Asko Ali-Marttila