maanantai 29. toukokuuta 2023

.

Eläkeläisiltä lämmittäviä varusteita ukrainalaissotilaille

Puikot heiluvat vinhaan tahtiin Kerrostie 6:n kerhohuoneella keskiviikkona, kun Eläkkeensaajien iloisten rouvien neulomapiiri on koolla. Pöydällä on jo iso kasa valmiita lapasia, sormikkaita ja sukkia. Kaikki tulevat päätymään isänmaataan rintamilla puolustavien ukrainalaissotilaiden käyttöön.


- Tästä eteenpäin kaikkiin lapasiin ja sukkiin pyritään neulomaan mukaan myös sininen ja keltainen raita eli Ukrainan lipun värit, näyttää Eija Hynninen.
Hän toi kerhoon myös ajatuksen käännettävää mallia olevista lapasista, jotka sopivat yhtä hyvin oikea— kuin vasenkätisellekin. Lapasissa kun pitää olla oma tila liipasinsormelle.
- On toivottu myös että käsineissä olisi reilun pituiset varret ranteiden suojaksi. Sormikkaita löytyy niin täysimittaisina kuin kynsikäsmalleina.
Vaikka pohjimmiltaan vakavan asian äärellä ollaankin, niin huumori kukkii piiriläisten kesken. Ja myös musta huumori Ukrainan vihollisvaltion ja sen johtajan kustannuksella.
Ennen kaikkea kutojamummot ovat kiitollisia lankojen lahjoittajille. Materiaaleja ei nimittäin ole vielä tarvinnut rahalla ostaa.
- Tavarataloketju Mainion kauppias erityisesti otti asian omakseen. Hän sanoi myös haluavansa tietoa siitä, mihin tuotoksemme lopulta menevät, kertoo Hilkka Pennanen, joka Airi Tellan kanssa vetää piiriä.
Lankoja sisältävän pahvilaatikon päällä lukeekin ”slava Ukraini, kunnia Ukrainalle”. Lankoja on saatu myös Imatran Rajamarketista ja Eukonpuodista.
- Saamme kutoa uusista langoista, ei mistään jämä nyssyköistä, piiriläiset iloitsevat.
Ensimmäinen erä neuleita lähti jo kohteeseen viime joulukuun alussa.
- Olemme saaneet kuljetuksia järjestettyä Imatran kaupungintalon kautta. Mutta nyt on edessä uusien tapojen etsiminen. Kanavia kyllä varmasti löytyy. SPR voisi olla yksi mahdollinen, pohdiskellaan.
- Tiedätkös mikä täs kerhos on jännä juttu? kysyy Eija Hynninen.
- Jäsenien keski-ikä on melko tarkkaan 80 vuotta! Mutta se ei kutomisen tahtia hidasta. Välillä taitaa syntyä pientä kilpailuakin, kuka saa työn nopeimmin valmiiksi.
Ahkeralta kutojalta sukkaparin neulomiseen menee päivä kun on fiilis päällä.
- Kerran viikossa me kokoonnutaan – talviaikaan. Kesäloma pidetään.
Innokkaiden käsityöläisten piiri on toki elänyt jo toistakymmentä vuotta ennen Venäjän viime keväällistä hyökkäystä Ukrainan kimppuun. Valmiita tuotteita myytiin aiemmin muun muassa Ruokolahtimarkkinoilla oman yhdistyksen toiminnan hyväksi.
- Tämä on käytännöllinen tapa auttaa ukrainalaisia, kun rahaa sinne ei voi oikein lähettää.
Kutominen ei ole ainut syy kokoontua. Hyvässä seurassa juttu luistaa ja välillä istahdetaan kahvipöytään.

Jukka Ahonen