perjantai 29. syyskuuta 2023

.

Veteraanipäivän viesti - Hyvä elämä rakentuu toivolle

Ruokolahden kunta ja seurakunta järjestivät kaikille avoimen kansallisen veteraanipäivän juhlan seurakuntakodilla.

Veteraanien muistoa ja perintöä halutaan edelleen kunnioittaa ja vaalia. Kunnanjohtaja Jukka-Pekka Bergman kehotti tervetulosanoissaan iloitsemaan veteraanien saavutuksista ja samalla katsomaan eteenpäin elämässä.

 

Seurakuntapastori Miia Suopanki nosti esiin tämän vuoden veteraanipäivän tunnuksen: Sotiemme opetukset tulevaisuuden turvaksi.
Suopanki totesi, että kirkolla on ollut, ja on edelleen rooli ihmisten luottamuksen lisäämisessä ja tulevaisuuden uskon vahvistamisessa. Sota on tullut tutuksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Ennen sotaa alkanut korona ja sota Euroopassa ovat koetelleet ihmisten kriisikestävyyttä.
- Epävarmuuden lisääntyessä olemme joutuneet pohtimaan arvojamme ja valintojamme. Usko on kuulunut suomalaisten arvoihin, totesi Suopanki.
Usko luo turvaa ja toivoa mahdottomien tilanteiden edessä ja se on auttanut jaksamaan.

- Hyvä elämä rakentuu toivolle, rohkaisi Miia Suopanki kuulijoita.

Seurakunnan tervehdyksen jälkeen seppelpartiot veivät havuseppeleet talvisodan ja jatkosodan muistomerkeille. Seurakunnan puolesta seppeleen laskivat Mirja Henttonen ja Konsta Lappalainen, kunnan seppeleenlaskijoina toimivat Juhani Liimatta ja Ruokolahden koulun 8B luokan oppilas Pekka Pitko.

Tilaisuuden juhlapuhujaksi oli kutsuttu kunnanvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Kari Kattainen.
- Veteraanipäivänä haluamme kunnioittaa rohkeita miehiä ja naisia, jotka taistelivat itsenäisyytemme puolesta ja uhrasivat jopa henkensä, aloitti Kattainen puheensa.
Vaikka Ruokolahdella ei rintamaveteraaneja ole enää elossa, ja veteraanien yhdistyskin on lakkautettu, veteraanien edustamia arvoja on jatkossakin vaalittava tulevia polvia varten. Juhlapuhujan mukaan Naton jäsenyys ja yhtenäinen Suomen kansa ovat paras turva Suomelle.
- Suomi on edelleen ja ehdottomasti puolustamisen arvoinen, totesi Kari Kattainen Adolf Ehrnroothia lainaten.
Puheensa lopuksi Kattainen toivotti Jumalan siunausta ja kehotti juhlimaan päivää sotiemme veteraaneja muistaen, kunnioittaen ja kiittäen.

Veteraanin päivän vietto on siirtynyt nuoremman polven vastuulle, ja se näkyi juhlan ohjelmassa ja järjestelyissä. Viola Väänänen soitti kanteleella Säkkijärven polkan ja Moona Kamunen lauloi kanttori Timo Lampisen säestämänä Timo Kiiskisen sanoittaman Minun Suomeni.

Juhlan päätteeksi nautittiin juhlakahvit. Joukko Ruokolahden koulun 8B luokan oppilaita toimi juhlakahvien tarjoilijoina kotitalousopettaja Arja Juutin ohjaamana. Kunta ja seurakunta olivat varanneet tarjoilut 80 henkilölle, paikalla oli yleisöä noin neljäkymmentä henkeä. Yleisö sai olla mukana yhteislauluissa kanttori Timo Lampisen säestäessä. Juhlan alussa kajahti Lippulaulu ja lämminhenkisen juhlan lopussa Karjalaisten laulu.

Airi Ruokonen