perjantai 29. syyskuuta 2023

.

Duo Teräväinen soittaa perinteistä tanssimusiikkia

Duo Teräväisessä soittavat Reijo Tapio Huhtanen sekä Heimo Mäntynen.
Duon ensimmäiset keikat tehtiin 2012.

- Nimi Duolle tuli Teräväisen tilasta, missä pidettiin yhtyeen treenejä. Siellä oli valmentaja-ohjastaja Eero Teräväisen ravihevosia - ja menestystäkin tuli muun muassa suurmestaruusajoista ykkössija vuonna 1962, Duo Teräväinen perustaja, muusikko Reijo Tapio Huhtanen kertaa yhtyeen historiaa.Ensimmäinen haitaristi tuli Kuopiosta. Laulusolistina palveli silloin Merja Kuisma, humppakuningatar ja ammattitanssija - Big Band Girls -ryhmänsä kanssa Dannyn taustalaulajanakin pitkään toiminut.

Reijo Tapio Huhtanen on syntynyt Ruokolahdella, mutta asuu nykyisin Imatralla. Vuonna 2015 tuli Duo Teräväiseen mukaan Kake Randelinin kosketinsoittaja ammattimuusikko Jarmo Tuuri.
- Hän tuuraili muusikoita freelancer-pohjalta. Kun hän Sami Rosholmin yhtyeessä jatkoi keikkailua, ei häneltä liiennyt enää aikaa Duo Teräväisen keikoille, kertoo Huhtanen.
- Niinpä sitten otin yhteyttä Heimo Mäntyseen, jonka tunsin jo vuosien varrelta erittäin loistavana muusikkona. Eino Grönin kanssa hänellä on yhteistyötä takana jo peräti 40 vuotta. Mäntynen on muun muassa kolminkertainen haitarinsoiton suomenmestari.
- Tanssimusiikkiin kuuluu haitari, painottaa Huhtanen.
- Muusikkopiireistä etsin haitaristia, ja soitto Heimolle, siitä Duo Teräväinen sai todella ammattilaisen, minkä kanssa homma toimii hyvin, Huhtanen kertoo.

Duo esiintyi yhdessä viime elokuussa Ruokolahden torilla. Imatralla oli pikkujoulukeikkaa ynnä muuta. Ja alkaneen kesän aikana Teräväistä kuullaan vielä Puumalassa useamman kerran.

- Soitamme perinteistä tanssimusiikkia ja iskelmää, kertoo Huhtanen.
- Suomi-iskelmää, Mäntynen täsmentää.
- Kuitenkin monipuolista ohjelmistoa ylläpitäen.

Reijon omaksi soittimeksi on muotoutunut rummut. Mutta lisäksi soi tenorisaksofoni, jolla myös yksityiskeikat onnistuvat.
Huhtasen päätyö on yrittäjä; hän tarjoaa hierontapalveluja. Reijo Tapion Ohjelmapalvelut välittää myös artistit ja orkesterit. Lisäksi toimenkuvaan kuuluvat sisustussuunnittelut ja pihatyöt.

Reijon kiinnostus musiikkiin alkoi nuorena.
- En saanut omia rumpuja, joten lainasin soittimet, ja kävin opettelemassa niitä Vuoksenniskan Rantakoululla, missä oli useampi treenikämppä jo 80-luvulla. Ja sitten opiskelut jatkuivat pääkaupunkiseudulla.
- Kouluaikaan meillä oli Ruokolahdella jo bändejä. Yksi luokkahuone saatiin myös ’treenikämpäksi’. 21-vuotiaana soitin ensimmäisen tanssikeikkani Trio Raimo Laapotin yhtyeessä.
Vaikka Remu ja Hurriganes oli koulupoikien suuri idoli, niin rokki ei vienyt kuitenkaan mennessään.
- Ehkä parempi olikin niin. Tanssimusiikki tuo paremmin työtilaisuuksia, Huhtanen perustelee.
Esikuvakseen Huhtanen mainitsee Lassi Marttilan.

Mäntysen rooli duossa on soittaa haitaria ja laulaa. Myös hänen kiinnostuksensa musiikkiin heräsi seitsemän vuoden iässä.
- Isä halusi, että alan soittajaksi.
Hämeenlinnassa asuva Mäntynen sanoo viettäneensä jo 10 vuotta ’kaksoiselämää’ puolison ollessa Lappeenrannassa.
Eläkeiässä oleva Mäntynen toimii free lancerina. Keikkoja on monipuolisesti, sairastuneitten muusikoiden tuurauksia, jopa kanttorin lomituksiin asti.
- Olen sellainen ’jokapaikan höylä’, pitkän tien puurtaja.
Haitarin lisäksi sävelet irtoaa pianosta. Vuodesta 1968 lähtien on kokenut keikkamuusikko ollut tien päällä.
- Aina on ollut kuitenkin kivaa lähteä matkaan.
Mäntynen nimeää omaksi esikuvakseen edesmenneen Martti Metsäketon. Toinen oppi-isä on Lasse Pihlajamaa.

- Kemiat pelaa yhteen - ja sehän on tärkeätä, tuumaa Mäntynen.
Reijo Tapio kertoo, että kiitos monipuolisen verkoston ja suhteitten, joita hänellä on muusikkopiireihin, Duo voidaan kasvattaa mahdollisesti myös pelimanni-trioksi, kun otetaan basisti mukaan keikoille.
Reijo Tapio -ohjelmapalvelun kautta Duo Teräväisen voi tilata keikalle olipa kyseessä häät, syntymäpäiväjuhlat, yritysjuhlat, tms.

Yhteistyön hedelmänä Souvareitten hovisanoittaja Seppo Nissilän kanssa on tehty myös sinkku. Tallinnan tyttö -kappale onkin jo kuunneltavissa YouTubessa, mutta varsinainen levy odottaa Huhtasen mukaan vielä tulemistaan.
Biisin sanat ovat Kyösti Timosen ja sävelet Nissilän käsialaa.
- Sinkku oli minulla ’pöytälaatikossa’ vuosikaudet, ja kuuntelin sitä useaan kertaan. Kun tuttuja kävi, he sanoivat, että onpa hyvä kappale, ja rupesin ajattelemaan itsekin, että tästä olisi hienoa tehdä sinkku duolle. Siihen saatiinkin lupa Nissilältä.
- Levyn julkkari merkitsisi, että pitää olla valmis myös lähtemään keikalle, ja mahdollisuudet siihen myös olemassa, tulevan levyn tuottajana toimiva Huhtanen pohtii.

Jukka Ahonen