perjantai 29. syyskuuta 2023

.

Rautjärvelle suunnitellaan palaneen kirkon korvaavaa rakennusta

Rautjärven kirkon korvaavan rakennuksen koko ja tarkka sijainti ovat vielä avoinna. Rakentamista kaavaillaan vuodelle 2025.


Rautjärven kirkko paloi maan tasalle viime joulun aikaan tuhopolton seurauksena. Heti vuoden alussa Ruokolahden seurakunta aloitti toimenpiteet mahdollisen uuden kirkon tai kappelin suunnittelemiseksi.
- Jo vuoden ensimmäisessä kirkkovaltuuston kokouksessa otimme asian esille, kertoo Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana.
Kirkkoneuvoston vuoden ensimmäisessä kokouksessa taas perustettiin kirkonmäki -työryhmä, johon kuuluvat kirkkoherra, Ruokolahden seurakunnan talouspäällikkö, kappalainen Timo Kälviäinen sekä seurakuntavaltuutetut Maritta Toiviainen, Antti Rasimus ja Mikko Hänninen.
- Työryhmän tehtävänä on ollut alueen tulevaisuuden tarpeiden sekä mahdollisten ratkaisuehdotusten selvittäminen. Niinpä olemme keränneet ideoita ja ratkaisuja Rautjärven tilanteeseen, kertoo Haakana.
Työryhmä on käynyt tutustumassa lähialueen kappeleihin, muun muassa Parikkalassa ja Taipalsaarella. Tutustumiskäynneillä on kuultu rakennusten hyvistä puolista ja haasteista. Kirkonmäki-työryhmässä on ollut mukana myös arkkitehti Teemu Kiiveri, jonka on tarkoitus tehdä diplomityönään suunnitelma Rautjärven uudesta kirkkorakennuksesta tai kappelista.
- Selvää on, että jotain Rautjärvelle rakennetaan, mutta mitä ja tarkalleen mihin, on vielä auki, kertoo Leena Haakana.
Rautjärvelle valmistui pari vuotta sitten uusi huoltorakennus, jossa sijaitsee myös ruumishuone.
- Vähintään siunauskappelille olisi siis tarve.
Vuosittain Rautjärvellä on 20-30 hautaansiunaamista. Jumalanpalveluksissa käy noin 30 henkilöä.
- Tarve ei siis olisi kovin suurelle rakennukselle, jonka pitäisi kuitenkin olla mahdollisimman monikäyttöinen, kertoo kirkkoherra Haakana.
Väliaikaisratkaisuna Rautjärvellä on toiminut Pitäjäntupa, joka sijaitsee samassa pihapiirissä poltetun kirkon kanssa. Pitäjäntuvalla on pidetty jumalanpalveluksia, mutta siunaustilaisuuksille tila ei sovi.
- Siunaukset on siirretty sitten joko Simpeleelle tai Ruokolahdelle. Näin kesäaikaan osa siunaustilaisuuksista on pidetty suoraan haudalla, kertoo Haakana.
Palovakuutusasioita seurakunnan kanssa on hoitanut Claims Link Oy.
- Vakuutusasioiden hoitaminen on silti ollut todella aikaa vievä ja työllistävä prosessi, kommentoi kirkkoherra.
Vakuutusyhtiöltä on saatu irtaimiston osalta korvausta 285 000 euroa. Korvausta on oikeus hakea lisää 400 000 euroon saakka, jos uutta irtaimistoa ostetaan kolmen vuoden sisään.
Rakennuksen osalta vakuutuskorvausta on saatu 2,2 miljoonaa euroa, jota on myös mahdollisuus hakea lisää, jos rakentaminen tapahtuu kolmen vuoden sisällä.
- Siksi suhteellisen nopea aikataulu on välttämätön, sanoo Haakana.
Tällä hetkellä vakuutuskorvaukset on sijoitettu.
Myös uuden rakennuksen tarkka sijainti on vielä avoinna.
- Pidimme kesällä Rautjärvellä seurakuntaillan, jossa tiedotettiin tilanteesta ja kuunneltiin seurakuntalaisten toiveita. Illan jälkeen sain puhelun seurakuntalaiselta, joka ehdotti vanhan seurakunnan huoltorakennuksen purkamista ja uudisrakennuksen tekemistä sille paikalle. Mielestäni ehdotus oli hyvä, koska siltä paikalta olisi parhaat näköalat Rautjärvelle.
Vanhan kirkon rauniot on nyt huollettu ja tasoitettu. Entisen sakastin paikalle on tehty muistelupaikka, jossa on palaneesta kirkosta jäljelle jäänyt risti pystytettynä.
- On myös Museoviraston toive, ettei palaneen kirkon kivijalkaa purettaisi.
- Virallinen päätös rakentamisesta puuttuu vielä, kertoo Leena Haakana.
Periaatepäätös rakentamisesta on tarkoitus tehdä lokakuun kirkkovaltuuston kokouksessa. Ensi vuoden alussa tehtäisiin sitten päätös rakennussuunnitelmien osalta.
- Jos aikataulut sujuvat suunnitelmien mukaan, jo keväällä 2025 alkaisi rakentaminen, ja jouluksi pääsisimme uuteen tilaan Rautjärvellä.

Sanna Äikää